Een introductie van Spiral Dynamics

Hoi allemaal,

Spiral Dynamics is een subgebied van ontwikkelingspsychologie, en heeft aspecten van sociologie. Het omschijft het wereldbeeld van mensen en groepen vanaf de bodem, het overleven, tot aan groei: zelfontwikkeling, en holistisch denken. Het deelt deze ontwikkeling op in stadia, elk ontwikkelingsstadium is naar een (verder irrelevante) kleur genoemd. Hier een plaatje:

Door alleen naar het plaatje te kijken kan je vaak al wel inschatten waar je ergens in de spiraal (het totaalplaatje) valt. Nou is mijn gok dat je ergens op Oranje of Groen terecht komt. Wat Spiral Dynamics kan doen is het begrijpen van de mensen die in andere omstandigheden, culturen, of fases van ontwikkeling zijn. Bovendien, en dat is het success gedeelte, je kan werken aan jezelf om ‘op te klimmen’ in de spiraal.

Wat super belangrijk is om je te realiseren is dat de spiraal van laag bewustzijnsnivo naar hoog bewustzijnsnivo gaat. Dus: Beige (overleven) vereist weinig bewustzijn, en Holistische leefsystemen (Turquoise) vereisen een berg bewustzijn.

Elke kleur in de spiraal staat voor een wereldbeeld, en dat is dus handig om met mensen om te gaan. Ik denk niet dat het mensen ‘in hokjes stoppen’ is, maar als beginner van deze theorie doe je de wereld geen overdreven kwaad om ze in hokjes te stoppen gewoon om de spiraal te leren en te begrijpen.

Als je meer wilt weten, Spiral Dynamics is een bekende theorie en je kan er vanalles over vinden op het web, veel op YouTube, Facebook, of in Wikipedia. Het is geen ‘alternatieve waarheid’ theorie, maar gebaseerd op algemene wetenschappelijke principes uitgedokterd door Clare Graves.

Toepassingen

  • Als eerste leer je dieper begrijpen dat je eigen wereldbeeld niet het enige is.
  • Je leert andere mensen in te schatten en kan dan beter communiceren.
  • Je kan inzien waarom er zoveel verschillen zijn tussen landen en culturen op de wereld.
  • Je kan de spiraal gebruiken om te werken aan je bewustzijn.
  • Het werk van Ken Wilbur is gebaseerd op de spiraal. Hij is een bekend denker in het Turquoise gebied.
  • Het werk van de The World Values Survey is ook sterk gerelateerd aan de spiraal.

Ik hoop dat ik zo een goede introductie heb gemaakt, maar als je nog dingen wil toevoegen, dan kan dat in de comments. Bedankt voor je tijd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *